مجری یاب
مجری یاب
قوانین حقوق همسایه و شکایت از ساخت و ساز غیرمجاز

قوانین حقوق همسایه و شکایت از ساخت و ساز غیرمجاز

ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که در همسایگی‌‌تان شروع به ساخت و ساز کنند. اولین چیزی که به ذهن میرسد، این است که چندماه باید سروصدای آن ها را تحمل کنید. بعد از یک روز کاری سخت، برای استراحت به منزل می‌روید؛ اما سروصدای مزاحم حسابی اعصاب‌ تان را به هم ریخته و لحظه‌ای آرامش را هم از شما می‌گیرد. البته باید بدانید که حقوق همسایه در ساخت و سازهای شهری مشخص شده است و در صورتی که همسایه‌ از حقوق شما حمایت نکند، حق دارید با شماره 137 شکایت از همسایه با شهرداری تماس بگیرید و مراتب را گزارش دهید. حال در این مقاله با این حقوق بیشتر آشنا می‌شوید.

چه افرادی باید قوانین همسایه در ساخت و ساز را بدانند؟

اگر قصد دارید در زمین خود کار و ساخت و ساز را شروع کنید، بایستی قبل از آن حقوق مربوط به همسایگان را در این مورد بررسی کنید. حتی اگر قرار است بخشی از ساختمان خود را تعمیر کنید، باز هم جزو افرادی هستید که این قوانین را باید رعایت کنید.
البته همیشه مجریان نیستند که باید از قوانین مطلع باشند، بلکه افرادی که این سروصداها باعث آزار آنها شده یا ساخت و ساز در همسایگی آنها ممکن است به ساختمانشان آسیب وارد کند نیز باید حقوق خود را بدانند.

مراجعه به مدیر ساختمان
زمانی که شما به نزد همسایه خود رفتید و مشکلات خود را بیان کردید اما مشکل شما نه تنها حل نشد بلکه بدتر شد، در این شرایط باید پیش مدیر ساختمان بروید تا مدیر ساختمان نسبت به رفتار غلط همسایه موردنظر شما به او هشدار دهد.

در واحدهای مسکونی پیش از سه واحد قانون تملک آپارتمان ها برقرار است و حفظ ساختمان، دریافت و پرداخت هزینه ها و تعیین سهم هر همسایه و … از وظایف یک مدیر ساختمان است.

اقدام قانونی با همسایه ی خاطی
طبق قانون مدنی افراد در ملک خودمختار به هر تصرفی هستند البته مادامی که این تصرف باعث ضرر رساندن به دیگران نگردد. بنابراین زمانی که اقدامات و رفتارهای همسایه موجبات ناآرامی و آزار و اذیت شما را فراهم می آورد قابل پیگیری قانونی است.

پس ازآنکه صحبت و تذکر از طرف مدیر ساختمان بر همسایه تأثیری نداشت، شما و دیگر همسایگان می توانید با پلیس تماس بگیرید و گزارشی از کارهای او ارائه دهید و اگر پس از تنظیم صورت جلسه همسایه موردنظر به کارهای قبل خود ادامه داد، شما می توانید با داشتن صورت جلسه علیه وی شکایت کنید.

قوانین و حقوق همسایه در ساخت و ساز

قانونگذار قوانینی را وضع کرده که کارفرما یا سازنده باید از آنها پیروی کند. این قوانین بر اساس مسائل زیست محیطی و و مسائل خطر آفرین می‌باشد. قوانین مربوط به حقوق همسایگان در ساخت و ساز، در قوانین مقررات ملی ساختمان مندرج است و تحت نظارت وزارت راه و شهرسازی می‌باشد. برخی از مهم‌ترین این قوانین عبارت است از:

هرگونه رفتاری که منجر به ایجاد آلودگی صوتی شود یا ایجاد تداخل با ساختمان‌های مجاور کند. سازنده‌ ساختمان حق ایجاد محدودیت در عبور و مرور را ندارد و برای آوردن مصالح سنگین باید از تجهیزاتی مانند جرثقیل استفاده کند.

ساعت فعالیت کارگاه‌های ساختمانی
رفت و آمد ماشین‌های سنگین، گودبرداری، خالی کردن مصالح و … باعث ایجاد آلودگی صوتی می‌شود. این آلودگی صوتی آرامش همسایه‌ها و مجاوران ساختمان را از بین می‌برد. از این رو قانونگذار برای فعالیت کارگاه‌های ساختمانی محدودیت‌هایی را اعمال کرده است. این کارگاه‌ها نهایتا تا ساعت شب می‌توانند فعالیت داشته باشند.همچنین تردد ماشین‌های سنگین و خالی کردن مصالح در محل باید بین ساعت‌های 6 صبح تا 12 ظهر انجام شود.
بهتر است مالکان و سازنده‌ها مصالح مورد نیاز خود را در ساعات مناسب به محل بیاورند و با استفاده از ابزار و ماشین آلات مناسب این مصالح را تخلیه کنند تا آلودگی صوتی و محیطی کمتری ایجاد شود. در صورت رعایت نشدن این موارد توسط کارفرما، همسایگان می‌توانند اقدام به شکایت از ساخت و سازهای مجاور کنند.
آلودگی صوتی از ساعت 7 تا 10 شب و تا حد 55 دسی‌بل است. از 10 شب تا هفت صبح استاندارد صدا تا 45 دسی‌بل است.

ساخت و سازهایی بیش از ارتفاع معمول که باعث می‌شود استفاده از نور طبیعی و مناظر برای همسایگان کمتر شود و حقوق آنها را در این زمینه ضایع می‌کند، ممنوع است. پس قوانین حقوق همسایه در ساخت و ساز، در ارتفاع سازه هم مؤثر است.

معابر، فضاهای عمومی و پیاده‌روها حتی به‌صورت موقت نیز نباید به بهانه تخلیه مصالح، تجهیزات و ابزار مسدود شوند. در صورتی که نیاز به این کار بود باید بازه زمانی آن مشخص و اطلاع‌رسانی شده و مجوزهای لازم از مراجع ذی‌ربط نیز اخذ شود.
از قوانین حقوق همسایه در ساخت و ساز مربوط به ایمنی عابرین، خودروها و همسایگان است. هیچ‌گونه بیرون‌زدگی تجهیزات، حفر زمین بدون حفاظ و … ممنوع است و در صورتی که نیاز به حفر بود باید چراغ‌های چشمک‌زن و حفاظ‌های مناسب نصب شود.
در محل حفاری در مسیر معابر، باید پل موقت و مناسبی برای عبور عابر پیاده ایجاد شود که عرض آن حداقل 1.5 متر باشد.
در صورتی که مجبور به محدود یا مسدودکردن مسیر عمومی شوید، باید مسیر موقتی را برای عابران و خودروها از قبل ایجاد کرد که مورد تأیید مراجع مربوطه هم باشند تا حقوق همسایه در ساخت و ساز رعایت شود.

سازندگان ساختمان‌های جدید مسئول ایجاد ایمنی، بهداشت شغلی و محافظت از محیط زیست می‌باشند. این افراد باید با استفاده از علائم هشدار دهنده و الزام آور، طبق ماده‌ی 20 قانون استفاده از علائم و نشانه‌ها اقدام کنند.

در حین مراحل ساخت اگر خطری برای عابران پیاده یا اتوموبیل‌های عبوری وجود دارد، باید از محافظ و علائم هشدار دهنده در محل خطر استفاده شود.

مواردی که ذکر شد، جزو قوانینی است که حقوق همسایه در ساخت و ساز را در نظر گرفته است. البته ممکن است با توجه به شرایط سازه و محیط، قوانین دیگری نیز وجود داشته باشد. معمولاً هنگامی که پروانه ساخت به افراد ارائه می‌شود، این قوانین را هم به آن‌ها توضیح می‌دهند تا مشکلاتی حین ساخت و ساز با همسایه‌ها نداشته باشند.

دادرسی حقوق همسایه در ساخت و ساز
با وجود این که قوانین حقوق همسایه در ساخت و ساز مشخص هستند، ممکن است به هر علتی افراد خاطی نیز وجود داشته باشند که تخلفاتی در این زمینه از آنها سر بزند. به‌ ویژه در آپارتمان‌ها که تعمیرات واحدهای مختلف ممکن است سروصدای زیادی ایجاد کند سبب درگیری همسایه‌ها با همدیگر می‌شود.
متن شکایت از ساخت و ساز همسایه باید به گونه‌ای طراحی شود که مشکلات نیز در آن ذکر شده باشد. در این صورت، مراتب سریع‌تر پیگیری می‌شود.

تلفن شکایت از ساخت و ساز همسایه استان کرمانشاه و سایر شهرستانهای کرمانشاه این امکان را به افراد می دهد تا از همسایه مزاحم خود در حین ساخت و ساز شکایت کنند. این شکایات در اسرع وقت پیگیری می‌شود. همسایه‌ها می‌توانند در صورتی که شاکی هستند به شهرداری مراجعه کرده یا تلفنی گزارشات لازم را ارائه دهند. افراد متخصص توسط شهرداری یا دادگاه مربوطه به آن محل اعزام شده و در صورتی که میزان آلودگی صوتی یا خسارات بالا باشد، ممکن است حتی جلوی فعالیت ساخت و ساز گرفته شود تا مراتب بیشتر بررسی شوند.

برابر با ماده 40 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان‌ ها در ساخت و ساز، افراد متخلف باید به مراجع قضایی رجوع کنند. هر چند در اکثر اوقات بر اساس حقوق همسایه در ساخت و ساز، شکایت به مدیر ساختمان اعلام شده و توسط وی رفع می‌شود.

جمع‌بندی؛ قوانین حقوق همسایه در ساخت و ساز

در ساخت و سازها، سازنده ها با آگاهی داشتن از قوانین محله می توانند از به وجود آمدن هر گونه اختلالی جلوگیری کنند. و همچنین آن ها باید خطرات احتمالی برای هر پروژه را در نظر بگیرند.
حقوق همسایگان در ساخت و سازها در قانون مقررات ملی ساختمان مطرح شده است و این قوانین تحت نظر وزرات مسکن و شهرسازی است.

نحوه‌ی شکایت از کارگاه‌های ساختمانی به چه صورت است؟

به دلیل اینکه اینگونه شکایات می‌تواند برای کارفرما جریمه به همراه داشته باشد، شکایت در مراحل اولیه بین طرفین حل و فصل می‌شود. اما اگر سازنده به شکایت مجاوران اعتنا نکند، این شکایت‌ها می‌تواند باعث دستور توقف کار از سمت شهرداری شود. در صورت شکایت همسایگان به دیوان عالی اداری و اثبات تضییع حقوق شهروندی و همسایگی توسط سازنده، حتی ممکن است پروانه‌ی ساختمان ابطال گردد.

شما عزیزان می‌توانید برای دریافت مشاوره تخصصی در زمینه‌ی شکایت از ساخت و سازهای مجاور با کارشناسان حقوقی  تماس حاصل نمایید.

ساخت و سازهای ساختمانی همیشه سر و صدای زیادی ایجاد می کنند و معمولا باعث مسدود شدن راه ها و گاهی نیز باعث سقوط اشیا می شود. تمامی این موارد باعث سلب آرامش همسایگان می شود.

ساختمان هایی که در مجاور ساختمان در دست ساخت قرار دارند معمولا دچار آسیب می شوند. هر کدام از این مشکلات به عنوان نقض حقوق ساختمان همسایه قابل پیگیری و شکایت است.

و همسایگان می توانند به خاطر وجود هر کدام از این مشکلات می توانند شکایتی را مبنی بر شکایت از ساخت و سازهای مجاور انجام دهند. برای پیشگیری از این مشکلات قوانین خاصی در نظر گرفته شده است که تمامی سازنده ها باید از آن تبعیت کنند.

مراجع صالح به رسیدگی

دادسرا
رجوع به مراجع کیفری نیازمند وجود و اثبات جرم است برای مثل توهین کردن، دعوا کردن، دادوفریاد، داشتن مشاغلی غیرقانونی و… جرم محسوب می شود. شما می توانید با تنظیم شکوائیه با عنوان مزاحمت و سلب آسایش از طرف همسایگان به دادسرا مراجعه نمایید.

شورای حل اختلاف
در شورای حل اختلاف در صورت داشتن مشکلاتی از قبیل صدای حیوانات خانگی، سروصدای ناشی از تعمیرات، صدای بلند تلویزیون و موسیقی، داشتن مهمانی های طولانی و عدم پرداخت شارژ می توانید طرح دعوی طرح نمایید.

سخن آخر

در این مقاله قصد داشتیم شما را با انواع همسایه آزاری آشنا کنیم تا شما هنگامی که در این موقعیت قرار گرفتید بتوانید به خوبی از حق خود دفاع کنید و یا به قول معروف حق خود را مطالبه کنید. همچنین در پایان این مقاله برای شما نمونه ای از شکوائیه مزاحمت و سلب آسایش از طرف همسایگان آوردیم تا بتوانید در مسیر پرونده از آن استفاده کنید.

دادستان محترم عمومی و انقلاب شهرستان

با عرض سلام و ادب

به استحضار می رساند که اینجانب ساکن طبقه ….. یک ساختمان مسکونی به آدرس ذکر شده در بالا هستم. مدتیست جناب آقای/خانم ………..(مشتکی عنه) که همسایه طبقه ……….. ما با ایجاد سر و صدای مزاحم و بیش از اندازه باعث سلب آسایش ما و سایر همسایگان شده است. بدین ترتیب که کودکان وی تا نیمه شب در ساختمان می دوند و جیغ می کشند و صدای پاهای آنان و جیغ و سر وصدای آنها مانع استراحت ما و سایر ساکنین ساختمان شده است. اینجانب ناراحتی و اعتراض خود و سایر همسایگان را بارها به اطلاع ایشان رسانده ایم اما تغییری در شرایط حاصل نشده است. با توجه به شرایط پیش آمده از آن مقام محترم تقاضای رسیدگی دارم.

در ضمن سایر همسایگان آقای/خانم………………..با شماره تماس …………………..و آقای/خانم……………….با شماره تماس ………………….. اعلام آمادگی کرده اند تا در صورت نیازدر دادگاه حاضر شوند و مطالب ذکر شده در این شکواییه را تایید کنند.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *